Zurück: Fleisch

Das Rezept habe ich von einer Kollegin aus Libanon. (Danke, Joelle!)

Zutaten:

  • 4 Scheiben Steakfleisch oder Rostbraten vom Rind
  • ca. 50g Mandeln in Schale
  • 3 Zitronen
  • 3 EL Honig
  • 1 EL Zimt
  • Salz, Pfeffer
  • 1 Zwiebel, gewürfelt
  • 300g Champignons
  • je 1TL Kardamom, Koriander, Kurkuma, Kreuzkümmel
  • 2 Knoblauchzehen, gepresst
  • 1 EL Stärkemehl
  • Als Beilage empfiehlt sich Kartoffeln, Gemüse (Brokkoli, Kohlsprossen…) und/oder Salat

    Zubereitung:

    Zwei Zitronen auspressen und mit Zimt verrühren. Die Hälfte der Mandeln darin einweichen.

Die dritte Zitrone ebenfalls auspressen und mit Olivenöl, Honig, Salz und Pfeffer, Knoblauch und den Gewürzen zu einer Marinade verrühren.

In etwas Öl das Fleisch von beiden Seiten anbraten, herausnehmen und mit Folie abdecken. In der gleichen Pfanne den Zwiebel glasig dünsten. Mit der Marinade ablöschen, die Champignons dazu und etwas Wasser. 5 Minuten zugedeckt köcheln lassen.

Die Steaks und beide Art Mandeln (eingelegt und trocken) dazugeben und ca. 1 Stunde auf kleiner Stufe köcheln lassen.

I got this recipe from a colleague from Lebanon. (Thanks, Joelle!)

Ingredients:

  • 4 slices Beef steak or roastbeef
  • aprox. 50g of almonds with skin
  • 3 lemons
  • 3 tbsp honey
  • 1 tbsp cinnamon
  • salt, pepper
  • 1 onion, in small cubes
  • 300g mushrooms
  • 1 tsp each cardamom, cumin, coriander, turmeric
  • 2 garlic cloves, pressed or finely cut
  • 1 tbsp corn flour
  • as side dishes I suggest potatoes, vegetables (broccoli, Brussels sprouts…) and salad

Preparation:

Take the juice of two lemons and mix with cinnamon. Put half of the almonds in.

Take the juice of the third lemon and mix together with olive oil, mushrooms, honey, salt and pepper, garlic and the spices to create your marinade.

Heat up some oil and quickly brown the meat on both sides. Take it out of the pan and cover with foil. In the same pan add the onions and let them cook for a minute, don’t let them go brown. Put the marinade in, add the mushrooms and some water. Put a lid on and let it simmer for 5 minutes.

Add the beef and both types of almond (dry and marinated) and let it simmer on low for approx. one hour.